Naşterile premature din 183 de ţări, mai ales din cele situate în Africa şi Asia, ar putea fi puse pe seama unor pulberi fine în suspensie, un poluant extrem de frecvent găsit în aer, arată un raport dat publicităţii recent.
În total, aproape 15 milioane de bebeluşi vin pe lume înainte ca sarcina să atingă 37 de săptămâni, naşterea prematură fiind principala cauză a mortalităţii infantile la copiii mai mici de cinci ani, arată OMS, potrivit
Gândul.
Poluarea aerului ar putea fi un factor cu o influenţă semnificativă asupa a milioane de naşteri premature care au loc în fiecare an. În total, aproape 15 milioane de bebeluşi vin pe lume înainte ca sarcina să atingă 37 de săptămâni, naşterea prematură fiind principala cauză a mortalităţii infantile la copiii mai mici de cinci ani, putând cauzza şi dizabilităţi vizuale, auditive sau de învăţare, demonstrează un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de The Guardian.
Cercetătorii de la Institutul pentru Probleme de Mediu din Stockholm, Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală de la Londra şi Universitatea din Colorado au ajuns la concluzia că 3,4 milioane de naşteri premature din 183 de state ale Globului ar putea fi asociate cu prezenţa în aer a unor particule fine aflate în suspensie în atmosferă. Cele mai afectate ţări sunt cele din zona Africii Sub-Sahariene, din nordul Africii şi estul Asiei.
„Naşterile înainte de termnen şi bolile asociate reprezintă unul dintre cei mai mari vinovaţi pentru moartea copiilor, atât în Statele Unite, cât şi în întreaga lume. Totuşi, sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştim despre cauzele naşterilor premature, aşa că orice informaţie pe care o obţinem este extrem de importantă”, a declarat Paul Jarris, coordonatorul medical al March of Dimes, o organizaţie nonguvernamentală preocupată de sănătatea mamei şi copilului.